Thursday

Bengkel Remaja Iman Masjid Bukit Tiu 18 Okt 2014

Alhamdulillah Bengkel Remaja Iman anjuran Pejabat Agama Jajahan Machang (PAJM) dengan kerjasama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Daerah Machang telah dilaksanakan di Masjid Bukit Tiu, Machang.


Slot pertama dikendalikan oleh Encik Jalaluddeen iaitu pegawai AADK yang berkongsi maklumat penting berkaitan dengan ancaman dadah terhadap remaja.


Saya diamanahkan untuk mengendalikan slot yang kedua iaitu fokus kepada jati diri sebagai remaja. Seterusnya peserta dibimbing untuk merancang masa depan dengan menggunakan kaedah Kanvas Model Berlian (KMB)


Peserta telah diberi tugasan untuk diselesaikan secara berkumpulan. Hasil perbincangan iaitu berkaitan dengan perancangan untuk menghindarkan diri dari gejala sosial perlu dicatat pada kertas majong dengan menggunakan format Kanvas Model Berlian.


Setelah selesai tugasan berkumpulan, mereka diminta untuk mempersembahkan hasilnya di depan semua peserta yang lain.


Persembahan hasil perbincangan ini juga bertujuan untuk membentuk keyakinan para peserta untuk membuat pengucapan awam.


Alhamdulillah setiap kumpulan dapat membentangkan hasil perbincangan mereka secara ringkas.


Acara seterusnya ialah ucapan oleh Ketua Pegawai AADK Daerah Machang iaitu Encik Azahari Abdullah. Beliau telah menyampaikan nasihat kepada peserta supaya sentiasa memikirkan masa depan mereka sendiri.


Acara terakhir ialah ucapan perasmian program oleh Al Fadhil Ustaz Mohamad Hilmie Hj Mat Daud iaitu Pegawai Agama Jajahan Machang. Beliau mengingatkan para peserta amanah yang dipikul sebagai remaja Islam dan menjelaskan ciri-ciri utama remaja dari perspektif Islam.


Sesi bergambar diadakan sebelum sama-sama menunaikan solat zohor secara berjamaah.


Alhamdulillah penganjuran bengkel telah mendapat liputan oleh akhbar Sinar Harian Edisi Kelantan.No comments:

Post a Comment